Vi jobbar ofta med privatpersoner som beställare på jobbet. Det kan handla om nybyggnation av villor men oftast är det mindre tillbyggnader av uterum, extra sovrum eller carports som står på agendan.
När man väljer att gå till en arkitekt för den här sortens uppdrag så är det ofta för att få hjälp med en bygglovshandling, lika mycket som att få hjälp med utformningen av byggnationen.

Egen skiss

Det är då också väldigt vanligt att kunden kommer med en skiss i handen som de har knåpat ihop själva. Det finns idag jättesmidiga program som kan generera fina vyer som vissa använder sig av. De allra flesta ritar dock på rutat papper.

I de allra flesta fall upptäcker vi att det är måtten och skalan som är det svåra. Hur stort är egentligen ett vardagsrum? Vad krävs för mått i en tvättstuga osv. Det är inga konstigheter, det där kan vi och det är därför man ska ta hjälp av en arkitekt för att ta fram den slutliga handlingen. En arkitekt kan också hjälpa till med att hitta rumssamband och effektivisera planen mm. Det är det vi är utbildade till.

Det vanligaste misstaget

Men jag skulle vilja skriva några ord om det vanligaste misstaget som görs när man skissar själv. Man ”glömmer” väggtjockleken.

Ett exempel på hur det kan se ut. Skissen är ofta ritad korrekt i skala men ytorna ljuger ändå när väggtjockleken saknas.

Varje innervägg bygger ca 120 mm, en yttervägg med dagens energikrav minst 350 – 400 mm. När vi ”renritar”skisser som är gjorda på det här sättet blir därför ofta huset både större och längre (det kan handla om meter) än vad kunden har räknat med. Kunden har ofta kalkylerat med en kvadratmeteryta som stämde i deras skiss och tycker att ytan och därmed priset drar iväg när huset växer. Alternativet är att låta väggarna växa innanför kundens ytor. Men då blir ofta rummen mindre än förväntningarna.

Ett annat ”problem” som kan uppstå när väggtjockleken kommer till är att de tänkta öppningarna inte får plats. Ovan ett lite överdrivet exempel på vad som kan hända när den första skissen ritas upp med väggtjocklek.

Så – skissa gärna själv. Det är klart att man vill göra det. Men glöm inte att tänka på väggarnas tjocklek och ha med dem i beräkningarna redan från början!

1

6 Comments

  1. kajo januari 24, 2019 at 20:47

    Verkar som onödigt tjocka väggar, 1,2 meter respektive 4 meter? Jag tror du menar mm. :-)

    Svara
    1. Nina januari 24, 2019 at 20:53

      Haha. Ja det var ju lite väl tilltaget. Har ändrat nu. Tack 🙂

      Svara
  2. Therese januari 24, 2019 at 20:48

    Ska erkänna att jag gjorde precis det här misstaget först när jag skissade på ombyggnaden av badrum+ en till wc här bara för någon vecka sedan. Förstod inte alls varför jag inte fick ihop siffrorna först ..

    Svara
    1. Nina januari 24, 2019 at 20:55

      Ja. Det är jättevanligt. Och inte alls konstigt egentligen. Hoppas du fick ihop det till slut. 🙂

      Svara
      1. Therese januari 25, 2019 at 09:15

        Jadå :D När jag skulle markera ut på golvet och visa sambon hur jag tänkt (och då faktiskt tog med väggarna i beräkningen) så gick det ju ganska snabbt upp för mig var problemet satt :) Som tur är så är det ju inte så många väggar i två badrum så det handlade ju i alla fall inte om någon meter i skillnad och alltså ganska enkelt fixat :D

        Svara
        1. Nina januari 25, 2019 at 10:12

          Vad bra!
          Det där är ju nästan det bästa.
          Att märka ut på golvet för att se. Det går ju vid ombyggnad men inte alltid vid nybyggnad. :)

          Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.