Så kommer ännu ett inlägg om mitt jobbuppdrag – passivhuset Villa Circuitus. Intresset för detta hus har varit stort och därför skriver jag nu några inlägg med lite mer ingående information. I första inlägget skrev jag om vad ett passivhus är. Förra inlägget handlade om den runda planlösningen. Idag tänkte jag berätta lite mer om husets speciella grundläggning.
Sunda material och ingen betong
Villa Circuitus är ett hus byggt av miljövänliga och sunda material. Det fanns tidigt ett önskemål från beställaren att bygga ett hus utan betong, men ändå med en platta på mark. Detta var något nytt för alla inblandade. Men beslutet kvarstod och idag vilar huset på en platta av skumglas och cellplast.
Grundens uppbyggnad
Efter att marken förberetts för grundläggning genom att stora stenar flyttats och cirkeln mätts ut, fylldes cirkeln med kross och makadam/singel.
Exakt i mittpunkten finns ett ingjutet stålrör. Därifrån mättes både avloppsrör, inkommande vatten, ytterväggar och innerväggar in.
Ovanpå makadamlagret ligger sedan skumglas. Skumglas tillverkas av återvunnet glas, t.ex. ölflaskor. Glaset genomgår en värmeprocess där miljontals små celler jäser upp. Glaset pressas sedan ihop och formas till stenar. Skumglas är ett alternativ till lättklinker och cellplast och lämpar sig väl för isolering av t.ex. grunder och takterrasser. Det har inte bara bra isolerande egenskaper utan är också kapillärbrytande och tål tryck.
Ovanpå skumglaset läggs singel för att skapa en plan yta. Ovanpå singlet installeras en radonduk och sedan kan cellglasplattorna som ska utgöra husets golv monteras.
Själva plattan består av 14 specialtillverkade tårtbitar av cellglas. Runt om bottenplattan finns isolerande skumglas för att bryta köldbryggorna.
Så blev det till slut en bottenplatta helt utan betong.
(Alla bilder är hämtade från Circuitus hemsida)
2