Nu börjar det hända saker på Fridhem II. Första grunden är gjuten och stommen är på väg upp. Vi gjorde ett snabbt besök i förra veckan. Det är som vanligt lite småjobbigt att gå runt på plattan innan innerväggarna är på plats. Allt känns så litet, men det brukar kännas bättre ju längre processen går.

passivhus stomme

Burspråken där matplatserna hamnar kändes bra och när vi var på plats låg solen på precis mot det som kommer att bli uteplatser för de här första två lägenheterna.

Den bärande stommen

Som jag har skrivit innan om passivhus så är det välisolerade hus. Det som är uppbyggt på plattan på de här fotona är den bärande stommen. Den kommer längst in i väggen och fungerar samtidigt som installationsskikt. (En ”vanlig” regelvägg byggs oftast med den bärande stommen längre ut och ett installationsskikt innanför.) Utanför detta kommer sedan den lufttäta duken som minimerar värmeförluster genom klimatskalet och bidrar till den höga komforten inne i lägenheterna (inget drag eller kallras).

Här syns den bärande regelväggen – det är en bra bit kvar på grundplattan som sedan ska täckas med lättbalkar och isolering

Utanpå duken kommer det isolerande skiktet med lättbalkar som går över två våningshöjder och som sedan fylls med isolering. Fördelen med lättbalkar är att de består av två reglar med en tunn skiva mellan – den innehåller med andra ord minimalt med trä – till skillnad från en homogen träbalk och väggen blir en riktigt varm ytterrock för hela byggnaden.

Lättbalkar i väntan på montering.

I veckan kommer husen få ytterligare en våning och sen är det dags för leverans av takstolar. Husen har två fulla våningar och med ett rejält mellanbjälklag kommer de att bli ganska höga. Men de har ju tallarna i bakgrunden att mäta sig med…

Har ni frågor om passivhus eller Fridhem specifikt så fråga på i kommentarerna eller via mail så ska jag försöka svara.

3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.