Jag får ibland frågan om vilka verktyg jag jobbar med, om det bara är med dator eller om jag fortfarande använder pennan. En ännu vanligare fråga (oftast från kund) är: Kommer vi få se något i 3D?

Arbetsmetoder

Det finns nog lika många arbetssätt som det finns arkitekter och utformare. Vägen till en produkt är så olika från person till person även om uppgiften är densamma. Eftersom vi jobbar i en kreativ process ser den inte heller lika ut från gång till gång.

För de allra flesta börjar nog ändå processen på ett papper, med penna. Så även för mig. Men för mig går det ganska snabbt över och in i den digitaliserade världen. (Sen studsar det då och då tillbaka ut till pappret och pennan igen iofs)

Archicad

Jag jobbar med Archicad när jag ritar i dator. Ett program där byggnaderna byggs upp i 3D och där jag kan fylla oändligt med information i ett enda objekt. En vägg kan innehålla information om tjocklek, uppbyggnad, U-värde, hållfasthet mm. Perfekt om det ska levereras vidare till andra konsulter eller till en entreprenör som vill ha ut antal och mängder exempelvis

Men för privatpersoner som beställer skisser från oss är det oftast illustrationen/3D-bilden som är det viktigaste. Många har svårt att omsätta ”platta” ritningar till vyer i sitt sinne. Det är viktigt att komma ihåg för oss, som dagligen jobbar med ritningar, att det krävs träning för att kunna ”läsa av” dem. Och då är Archicad (eller andra 3D-program) perfekt.

Visualisering kontra skiss

I Archicad, med stöd av andra programvaror, går det att få fram näst intill fotorealistiska bilder med skuggor människor etc. Det gör jag ibland. Men det allra vanligaste är ändå att jag renderar ut skissade bilder, som dem som syns nedan. Då låter jag istället programmet hjälpa mig med att låta bilden se lite ofärdig ut. Så att hjärnan läser den som en skiss och inte en färdig produkt. Så här kan det se ut:

Tillbyggnad: glasveranda

Om och tillbyggnad – fågelperspektiv

Nybyggnad villa – studie av proportioner

Om- och tillbyggnad samt totalrenovering av villa

skissa i 3D

Om- och tillbyggnad villa

Kommunikation

Detta hjälper mig enormt mycket i kommunikationen med kunden. Vi vet att vi pratar om samma saker. Att det ser lite ”skissigt” ut hjälper oss att titta på de större dragen innan vi går in på detaljerna.

Oftare och oftare får vi även från större beställare frågan om vi kan leverera denna typ av skisser. I större projekt är det redan idag krav på att alla ska rita i 3D. Än så länge har vi inte haft det kravet på oss men det är nog inte långt borta.

Vad tycker ni? Platta ritningar eller 3D-skisser?

Har ni frågor eller vill att jag skriver mer om arbetsmetoder och tillvägagångssätt så lämna gärna en kommentar (gör det gärna i vilket fall) eller skicka ett mail. Gillar ni inlägget får ni gärna klicka på det lilla hjärtat. <3

Om ni vill vara säkra på att inte missa några av mina inlägg, följ mig på Facebook (här uppdateras även lite mellan blogginläggen), eller med Bloglovin. Min Klockaregård finns också på Instagram.

5

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.