Ni som läste om mina tankar kring att starta eget vet att jag en gång tänkte ”jag ska aldrig…”. Lite samma tanke hade jag kring att ha anställd personal. Jag antar att det inte är så konstigt egentligen att det kommer lite i etapper. Ett steg ur bekvämlighetszonen är ett steg närmare nästa osv.

Men när jag väl var bekväm (det tog ett tag det kan jag erkänna) med att driva ett företag. Och insåg att det faktiskt funkade riktigt bra. Då var steget att anställa inte längre lika långt. För oss (vi är ju faktiskt TVÅ som driver företaget) kom möjligheten och chansen att anställa i samband med att jag gick på föräldraledighet. Det gjorde att steget blev mindre och lättare att ta.

kaboompics-com_office-space_-woman-writing
Bild från Kaboompics.com

Ett stort steg

Att anställa är ett stort steg på många sätt. Det är ju rent krasst så att det ställer högre krav på företaget. Det finns en fast lönesumma och tillhörande avgifter som måste betalas ut varje månad. Oavsett hur det går och hur mycket jobb som finns. Det ställer också högre krav på att rutiner och system fungerar så att alla har jobb att göra och möjlighet att utföra det. Det tillkommer med andra ord en del arbetsuppgifter som inte har funnits innan – som i sin tur tar tid från det ”andra” jobbet.

Mest fördelar

Fördelarna med att vara fler väger ändå över, med facit i hand. Den allra största fördelen med att anställa är att det blir möjligt att just släppa på vissa arbetsuppgifter. För även om det allra mesta är roligt så är det en omöjlighet att vara uppdaterad på alla områden och framförallt att hinna göra allt. Antingen måste vissa arbetsuppgifter prioriteras bort eller så måste de delegeras. Arbetsdagen har bara ett visst antal timmar.

Idag har vi två anställda på Sajt och det är stor skillnad. Vi kan säga ja till fler jobb och vi har fler kompetenser som kompletterar varandra.  Att vi tidigare satt och kämpade med vissa arbetsuppgifter som för någon annan tar en bråkdel av tiden och samtidigt blir mycket bättre känns idag helt främmande. Rätt person på rätt plats helt enkelt. Dessutom så har vi ännu roligare på jobbet nu när vi är fler på kontoret.

Är du egenföretagare? Har du några anställda?

 

2 Comments

 1. Clara, Bossbloggen november 17, 2016 at 23:58

  Vad peppande att läsa! Stärkande för den som går i starta eget-tankar och en dag vill kunna ta in hjälp för att få verksamheten att växa :)

  Svara
  1. Nina november 18, 2016 at 09:01

   Tack Clara! Det hade så klart kunnat bli ett mycket mer uttömmande inlägg. Kanske en annan gång. :)

   Kram Nina

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.