Jag fick ett önskemål om att skriva några rader om hur jag ser på det här med att driva eget företag. Intressant ämne tänker jag och gör ett försök.

”Jag ska aldrig ha ett eget företag”

På arkitektutbildningen kom frågan upp ibland. Vad vill du helst jobba med när du är färdig? Arkitekt är en bred utbildning. Förutom att jobba som ”projekterande arkitekt”, vilket jag tror de allra flesta förknippar arkitekt med, finns det många andra möjliga yrkesroller. En projekterande arkitekt till att börja med är en arkitekt som ritar/utformar och tar fram ritningar. Kan vara byggnadsritningar, kan vara stadsplaner, kan vara inredningar. Utöver detta kan en arkitekt jobba i beställarledet, på kommunen, som lärare, som forskare etc. etc. Jag hade inte stenkoll på vad jag ville men jag var helt säker på en sak. Jag skulle vara anställd. Att starta företag var inte aktuellt.

driva företag
Från hemmakontoret: Skisspapper, skalstock och tekopp – de viktigaste arbetsredskapen

Fyra år senare

I slutet av min utbildning jobbade jag en sommar på stadsbyggnadskontoret och en sommar som just projekterande arkitekt på ett privat arkitektkontor. Det var det senare som blev min fasta arbetsplats de kommande fyra åren.

Men någon gång under det sista året som anställd förändrades min inställning till det här med eget företag. Jag och en kollega pratade mycket om arbetsmetoder, metodik, kunder och plötsligt såddes ett frö som inte riktigt gick att hindra från att gro. Trots att jag precis hade köpt ett renoveringsobjekt tillsammans med min sambo, och trots att vi väntade vårt första barn, så valde vi, att hoppa på tåget och åka.

Sajt arkitektstudio

Jag och min kollega pratade med nyföretagarcentrum och med deras positiva ord i ryggen gick allt väldigt fort. Snart satt vi där i vår lilla vindsvåning på Storgatan och hade startat ett aktiebolag. Ett aktiebolag. Vi hade mycket klart för oss när vi startade, vi visste vad vi ville. Samtidigt så här i efterhand så hade vi ingen aning om vad som väntade.

Idag är Sajt ett företag med fyra (vi delägare inräknade) anställda. Vi har flertalet stora projekt på gång runt om i stan och i södra Sverige, vi har vunnit en arkitekttävling och förra veckan mottog vi vårt första byggnadspris. I april fyller vi sex år.

Driva företag - sajt
Trots att pennan är arkitektens bästa vän blir det otaliga timmar framför den här burken varje vecka

Att driva företag

I början körde vi bara på. Tog det som det kom och gjorde de uppdrag vi fick. De sista åren har vi växt och jobben har blivit större, kontoret har blivit större. Det kräver mer och mer av oss som företagare och det är inte alltid lätt. Men vi lär oss efterhand och hittar nya vägar. Och det är nog det som är mest spännande. Att inse att det är vi som bestämmer när, var och hur.

Som egenföretagare får man automatiskt flera roller. Utöver att jobba som arkitekter i det ”dagliga arbetet” (det som går att fakturera), är vi företagets strateger, marknadsförare, administratörer, löneansvariga etc etc.

Jag har kommit att älska den ”andra delen” av företagande minst lika mycket som arkitektdelen. Först tänkte jag att det nog var nyhetens behag. Den där klassiska fällan – att leka kontor. Men jag gillar det på riktigt och har väldigt svårt att tänka mig att bli anställd igen.

Är du egenföretagare eller anställd? Vad är det bästa med ditt jobb?

 

4 Comments

 1. Clara, Bossbloggen november 3, 2016 at 23:46

  Snart både och! I en liten stund i alla fall. Efter årsskiftet har jag ingen aning om vad det blir av mig ;) :) Men det var inspirerande att läsa om din resa så det tackar jag för :D

  Svara
  1. Nina november 6, 2016 at 23:18

   Spännande ändå. Att låta tiden visa vägen. Önskar dig stort lycka till. :)
   Kram Nina

   Svara
 2. Malin Kristiansson november 4, 2016 at 08:33

  Egenföretagare och känner att jag aldrig vill bli anställd igen. Visst är det tufft ibland men fördelarna är så många främst det här med att styra sin tid.
  Alltid lika roligt att läsa din blogg Nina. Kram

  Svara
  1. Nina november 6, 2016 at 23:19

   Ja det är en stor fördel. Tiden.
   Vad kul att du gillar den! <3
   Kram Nina

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.