Studiebesök

Vi gjorde ett extrastopp på vägen till Helsingborg för någon vecka sen. Anders på kontoret kom på när vi satt i bilen att vi faktiskt var väldigt nära, och hann med, ett stopp vid Sankt Petri kyrka i Klippan. Jag har varit där innan under åren jag pluggade till arkitekt men det var ju ett tag sen nu. Har ni inte varit där så är den väl värd ett besök.

Sankt Petri kyrka

Exteriören

Arkitekt

Den är ritad av Sigurd Lewerentz, som blev världsberömd i och med att kyrkan i Klippan byggdes. Sigurd var 77 år när han fick uppdraget och hade mycket erfarenhet med sig. Allt i byggnaden är noga uträknat och genomtänkt. Allt från dopfuntens, altarets och predikstolens utformning till tegelstenarnas placering. Ingenting har lämnats åt slumpen.

Altaret

Den berömda dopfunten med en slits med vatten under. 

Fönsterglasen sitter fästa på utsidan (se exteriörbild) och inifrån kyrkan får man känslan av att det är hål rakt ut genom muren.

Arkitekturen

Första spadtaget togs 1964 och kyrkan färdigställdes 1966.
Det är inte bara detaljerna som är noga genomtänkta utan också rörelsen och sekvenserna i kyrkan. Huvudentrén ligger lite gömd (”Det är svårt att hitta den rätta vägen och dörren till Guds rike.”)  och man kommer in från sidan i kyrkan. Dopfunten som är det första man möts av ligger lite upphöjd  (”du stiger upp på en klippa”). Sedan lutar golvet i hela salen ner mot altaret.

Längst fram syns både orgel och predikstolen.

Taket är välvt och stora stålbalkar hjälper till med konstruktionen

Ju mer jag läser om kyrkan och tankarna bakom, ju mer fascinerad blir jag. Mer information finns på Sankt Petri kyrkas hemsida. Där finns också fler och bättre foton  för den som är intresserad.

 

1 Comment

  1. MrsUniversum juni 9, 2017 at 14:56

    Klippans kyrka har verkligen genomtänkta detaljer, ett helgjutet verk. Jag gillar även belysningsstolparna intill ena fasaden.
    Att Björkhagens kyrka är av samme arkitekts hand, märks på material och detaljer.
    Sigurd Lewerentz hade en ritateljé i Eskilstuna, helt klädd invändigt med svart papp. Så stringent. Hans företag Idesta låg i samma stad och tillverkade rostfria dörrar och glaspartier. Helsnygga. Användes bl a i Sthlms t-bana.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.