Tidigare har jag skrivit om Villa Circuitus i egenskap av ett passivhus. Ett passivhus ska uppfylla vissa kriterier för att kunna certifieras. Ingenting i passivhuskonceptet säger något om vilka komponenter som används för att uppnå de kriterierna.
Villa Circuitus beställare har dock haft en intention att förutom själva passivhuskonceptet även använda sig av sunda och miljövänliga material. Exempelvis finns det ingen betong i villan.
Här följer några av de materialval som har gjorts i just detta projektet:
Foamglass
Foamglass är återvunnet glas.
I inlägget om villans grundläggning finns bilder på återvunnet glas i olika former.
Masonite-beams
Husets bärande väggar består av en murad inre ”vägg-ring” och en yttre av träreglar. Utanpå stommen och i taket har man använt Masonite-beams för att hålla isoleringen på plats. En av fördelarna med de här balkarna är att de minimerar förekomsten av köldbryggor
Cellulosa
Isoleringen i sin tur består av cellulosa, återvunnet papper, som har sprutats in i väggar och tak. En av fördelarna med cellulosa jämfört med mineralull är dess förmåga att ta binda fukt.
Gore-Tex duk
Dessutom finns det ingen plast i väggar och tak utan istället används en typ av Gore-Tex duk som kan andas. Det vill säga att den är mer eller mindre genomsläpplig beroende på luftens fukthalt.
Ni har väl inte missat att jag är nominerad till ”Veckans blogg” på Besökstoppen. Lägg gärna en röst på mig. (Det går att rösta en gång varje dag fram till den 7 januari) Omröstningen finns en bit ner i högerspalten.