Studieresa med kontoret

För några veckor sen var vi på studiebesök i Köpenhamn med kontoret. Tidigare har jag mest rört mig i de centrala delarna av Köpenhamn (läs Strøget och Nyhavn) men nu gav vi oss ut på en längre promenad och fick se delar av Vesterbro,. Frederiksberg och Nørrebro. Det gav mersmak. Åker gärna igen och lär känna staden ännu bättre.

Vi hade några objekt som vi tittade närmare på och sen ”ramlade vi över” andra intressanta byggnader på vägen. Bland annat så såg vi flera projekt ritade av arkitektkontoret COBE i Köpenhamn som jag gillade väldigt mycket. Bland andra Krøyers plads.

Krøyers Plads

Projektet som jag tror blev allas favorit var byggnaderna runt Krøyers Plads. Tre femvåningshus med spännande formspråk. Arkitekterna skriver själva att de har tolkat lagerbyggnaderna i området och skapat en ny version av det 300 år gamla formspråket. Husen följer den rådande strukturen i området och ligger tillsammans runt ett torg ”Krøyers Plads”.

De två fotona över är lånade från COBEs hemsida 

Byggnadernas speciella form med de ”vikta” taken och det i övrigt enkla uttrycket med få detaljer, väl valda material och genomtänkta möten gör att husen känns självklara – och samtidigt unika.

De två husen som ligger med gavlarna mot vattnet har ett fasadtegel som hänger utanpå stommen på ett bärsystem. En slags fjällpanel i tegel.

Det tredje huset ligger med sin långsida mot vattnet och har tre fasader helt klädda med det för platsen framtagna teglet ”Krøyer tegel” från tegelmäster. Märket från tryckverktyget har helt enkelt vänts utåt och skapat en helt nytt uttryck på tegel mot vad vi är vana att se.

Det speciella teglet ger ett rufft och levande uttryck. Just nu ritar vi också tegelhus. Det är första gången jag jobbar med tegel och det är ett väldigt spännande material. Jag gillar speciellt de tegel som skiftar i kulör och som ger just det där livet åt fasaden. Vi har inte på långa vägar samma budget som COBE måste ha haft när de ritade de här husen och kan kanske inte åstadkomma en slutprodukt i den här klassen – men jag  hoppas att våra hus kommer fungera lika bra på sin plats som de här gör på sin.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.