Groventré

IMG_1756  IMG_1757

IMG_1758   IMG_1759
(Vår groventré/tvättstuga)

Jag är uppväxt med lösningen ”groventré i tvättstugan”.
Dvs vi använde tvättstugan som vår vardagsingång.
Där hängde vi våra ytterkläder, där ställde vi våra skor.
Gäster (förutom de närmaste/kompisarna) kom via ”fin-ingången”, verandan på framsidan.

För mig har det alltid varit ett naturligt upplägg och jag har ritat in den lösningen utan att blinka. Men nu får jag ofta önskemålet från våra beställare att ha tvättstugan separerad från ingången.

Och det är ju inte helt konstigt. För likaväl som jag tycker att det känns avigt att ha tvätten i badrummet (vilket ofta är läget i lägenheter) är det ju egentligen att ha den i groventrén. De två ”smutsigaste” utrymmena i huset. Där är det ju inte helt självklart att man ska ta hand om, och hänga det som är rent. Dessutom är ju tvätten, och den alltid pågående processen kring det (läs tvätthögar), inget man gärna visar upp.
Den gömmer man gärna. I en separat tvättstuga eller åtminstone en avskärmad sådan.

Men när vi köpte huset var en av de första besluten vi tog att det skulle byggas till en groventré/tvättstuga. Min tanke var, för visso, inte att våra gäster skulle gå den vägen, även om det allt som oftast blir så ändå, eftersom det är den naturligaste vägen om man kommer med bil. Men att vi skulle stövla in med grusiga skor och blöta ytterkläder i samma rum som vi skulle hänga rena kläder, det såg jag inte som något konstigt alls. Just då…

Och jag är jättenöjd med vår tvättstuga. Våra upphöjda maskiner och framförallt, att jag inte behöver dela den med någon annan.
Och jag är också väldigt nöjd med vår groventré som sväljer alla skor, jackor och accessoarer som vi har samlat på oss, på ett i alla fall hyfsat sätt.

Att de båda funktionerna delar utrymme.
Det väljer jag att inte fundera så mycket mer på….

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.