Rummets funktion – är den given?

Jag funderar mycket på rummens funktion. Inte bara här hemma utan mer generellt och speciellt på jobbet. Det finns ett begrepp inom arkitekturen, generella rum, som innebär att rummen kan användas till flera funktioner och den boende kan själv styra upplägget på sin bostad. Kök och badrum är ju så klart givna, men i övrigt. En bostad med flera jämlika rum begränsar inte funktionen på samma sätt som en bostad där det från början är givet vad som är vardagsrum, sovrum etc.

Lagar och regler

När vi ritar bostäder har vi lagar och styrdokument som vi ska följa (så klart) för att uppnå en viss nivå.  Dessa dokument hänvisar till Svensk standard för bostadsutformning. Svensk standard i sin tur främjar inte för generella rum. Där finns fortfarande inbakat att det ska finnas ett stort sovrum (för föräldrarna) där dubbelsäng och barnsäng alternativt skrivbord ska få plats. Övriga sovrum (barnens) kan vara betydligt mindre. Trots att det kanske är barnen som spenderar mest tid i sina rum. Vardagsrummet är husets största rum och det ska få plats med soffa, hyllor, matplats etc. Även om vi inte längre lever på samma sätt så lever den gamla normen kvar i våra styrdokument.

Tänka nytt

Det krävs en hel del kreativitet för att ”komma runt” detta och det är lätt att falla in i samma banor i skissandet. Så även när man inreder. Stora rummet blir vardagsrum, lilla rummet blir barnrum osv. Men jag tror att vi lite oftare ska tänka nytt. Kanske är utrymmet jämte köket inte nödvändigtvis matrum. Det kanske är ett lekrum? Kanske är det största rummet med kakelugnen ett sovrum? Det lite trängre och mörkare rummet är kanske bättre lämpat för tv-häng? Funktion framför form (och storlek)?

Klockaregården - planlösning
I vårt hus är rummen allt annat än generella.

Inspiration – kasta om funktionerna

För någon vecka sen läste jag inlägget Önskeinlägg: bo trångt med barn på Emmas vintage och blev så glad. Även om upplägget som Emma och hennes familj har valt, att välja bort vardagsrummet, inte skulle passa oss så var det ändå en ögonöppnare. Jag har funderat länge på hur vi ska tänka när det börjar bli dags för Eddie att få eget rum. Vi har tre (givna) sovrum men ett är på nedervåningen och det känns inte helt rätt att ha ett barn på varje våning och det känns inte helt rätt att inte själv vara på samma våning heller. Men kanske kan även vi under en tid kasta om funktionerna?

Hur ser ni på era rum och funktioner? Har ni någon ovanlig lösning? Berätta gärna!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.