Igår var jag i Stockholm över dagen. Det är inte så ofta jag reser i jobbet. Eller, ja, ganska många resor till Karlshamn har det blivit de senaste åren, pga det här projektet. Men det är med bil och tar inte riktigt lika lång tid som att åka till huvudstaden så det känns inte som en resa på samma sätt.

05.25 hoppade jag på tåget i Alvesta (totalt spenderade jag ca 7,5 h på tåg igår, inkl lite förseningar) och vid 10.00 startade mötet på SIS (Svenska Institutionen för Standarder) som jag skulle delta i. Ett möte och en lunch senare var jag på väg hemåt efter en givande dag med nya erfarenheter.

Jag kom upp i tid med tåget så jag hann ta en liten promenad i Vasastan innan mötet.
Ett varv runt Asplunds bibliotek och via Vasaparken bort till Torsplan blev det.
Vid Torsplan ligger också Oskar Properties omtalade bostadshöghus. Kul att få en ”närbild”

Besöket hos SIS

Så vad gjorde jag egentligen hos SIS? SIS uppgift är att projektleda det svenska arbetet med att ta fram standarder. För byggbranchen finns det 100-tals standarder vilka några tillämpas och används nästan dagligen i vår verksamhet. I vår bok Arkitekt 2.0 hänvisar vi till många av de här standarderna bl.a.

SIS har också i en serie av åtta böcker sammanfattat och beskrivit ett antal av alla de standarder som gäller framtagandet av bygghandlingar. Serien heter Bygghandlingar 90 och redan av namnet kan man utläsa att den här serien börjar bli till åren. Böckerna har inte uppdaterats medan branschen har genomgått stora förändringar. Mötet handlade om Bygghandlingar 90s framtid.
Det planeras nämligen för en revidering.

Min roll – en förstudie

Så vad är min roll i det hela? Jo i våras, (eller kanske var det redan förra hösten?) så blev jag kontaktad av projektledaren för projektet och fick frågan om jag ville göra en förstudie inför den här revideringen.
Jag har sedan dess granskat de åtta böckerna, gått igenom standarder och läst intervjuer där andra i byggbranschen har fått ge sin syn på Bygghandlingar 90. Emellan varven har jag också bollat idéer med projektledaren och andra nyckelpersoner över telefon.

Utifrån det har jag sedan sammanställt en förstudie – ett påstående skulle man kunna säga – om hur vi ser på framtiden och på hur Bygghandlingar 90 skulle kunna följa med i den utvecklingen. Jag kan avslöja att vårt påstående inte innebär åtta nya böcker…

Att våga testa nya saker

Det här är ett jättespännande projekt som stundom har gett mig prestationsångest och stundom har varit en energiinjektion. Igår var snarare det senare. Jag älskar att sätta mig in i nya branscher och lära mig om hur de jobbar och hur deras process ser ut. Mycket av mitt arbete handlar ju om det och att sen omsätta det i byggda miljöer.

Denna gång blir jag istället en del i processen. Nytt, spännande och faktiskt väldigt roligt. Även om jag många gånger har undrat varför jag tog på mig detta uppdrag så långt utanför min komfort-zon så är jag väldigt glad att jag vågade säga ja!

10

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.