Jag har alltid gillat kombinationen nytt och gammalt. Slitet och nött tillsammans med sprillans nytt. Men ibland går det inte att använda gammalt. Då är det fint med nya material som har ett lite rufft uttryck och som kan kombineras med det som är lite renare, slätare och jämnare.
Cortenplåt är ett sånt material. Rostig plåt – så snyggt! När vi var i Vejle såg vi den överallt, både på fasader och i parkerna.
Balkonger klädda i cortenplåt. Den lite subtila förskjutningen i sidled ger huset den lilla spänningen som krävs för att det inte ska ”försvinna”. Ögat fastnar. Bostadshus i Vejle hamn.
Cortenplåt
Under 1900-talets första decennier upptäckte man i USA att stålplåt legerat med koppar står emot korrosion bättre än vanligt kolstål.
Det patenterade stålet som utvecklades på 1930-talet betecknas av US Steels för COR-TEN. I många år har cortenstål använts i brokonstruktioner, containers och processutrustningar. Under senare år har även arkitekter fått upp ögonen för corten och det syns allt oftare på fasader och andra publika konstruktioner.
På sidan mot havet har man tagit ytterligare ett steg och ramat in uteplatserna helt i Cortenplåt. I kombination med de släta skivorna och glasräckena blir det väldigt effektfullt.
Svårigheten med cortenplåt
Tack vare patineringsprocessen släpper plåten, under de två första åren, ifrån sig rostvatten som kan missfärga andra delar av fasaden. Regnvatten måste därför ledas undan för att undvika detta.
Av samma orsak bör marken (eventuellt tillfälligt) förses med ett material som inte missfärgas beständigt. Vissa material som är lättare att rengöra lämpar sig bättre än andra i kombination med Corten, bland annat glas, klinkers och rostfri plåt.
I parken intill vårt hotell var alla byggnader klädda med Corten. Här har ett mönster stansats ut i fasadplåten för ytterligare effekt.
I taket har ”naturliga” lanterniner skapats genom att lämna runda hål mot himlen ovanför.
I samma park fanns också en scen som fint anpassats till markförhållandena. Trappan skapar sittplatser som användes flitigt även när det inte var uppträde på scenen.
I hamnen där huset med cortenplåten fanns togs materialet upp även i detaljer runt om byggnaden. Här en pållare i parken intill.
(Källa: SBI Stålbyggnadsinstitutet, Fakta om Corten, 2011-03-15)