Belysning – Önskeinlägg

För ett tag sen efterlyste jag önskeinlägg här på bloggen. En fråga som dök upp var denna:

Hur ser du på utebelysning, belysning vid/på bostäder på landsbygden?
Hur tänker du om detta då det gäller ditt eget boende?
En fråga från en arkitekt till en annan.

Armaturerna

Min första tanke går till armaturerna vilka jag anser bör anpassas i utseende efter vilken hustyp man bor i och vilket år huset byggdes. Extra viktigt tycker jag att detta är just exteriört. Till exempel kan en ”billig” plastarmatur på ett stenstadshus från 1800-talet verkligen förstöra intrycket. För att inte mista husets själ behöver man ha med sig husets historia, på ett eller annat sätt. (Dock inte sagt att det inte är helt rätt att bryta av med något helt annat ibland.)

Ljuset vs mörkret

En annan, och enligt mig viktigare, aspekt när det kommer till belysning på landet är det naturliga ljuset, dygnets rytm och himlens spegling av denna. För visst känns det viktigt att det finns en tydlig skillnad mellan stad och landsbygd? I en stad lyser gatlampor, skyltar och utebelysning. På landsbygden får inte lampornas sken ta över. På landsbygden ska det bli mörkt. Viktigt även det tycker jag, att det finns platser kvar där det tillåts vara helt mörkt.
För även om jag har en tendens att bli lite mörkrädd, så uppskattar jag att mörkret finns.

Belysning i mörkret
Instagrambild från en kvällspromenad längs vår byväg i november.

Hemma hos oss

När det kommer till utebelysning hos oss så har vi gått på temat lykta. Vi har förvisso nyköpta inte alltför påkostade armaturer men jag tycker ändå att de anknyter till husets ålder. (Även om huset ursprungligen byggdes utan el så klart).
Vi har armaturer vid alla dörrar och kommer förmodligen ha det på våra uthus så småningom. Däremot har jag svårt att tänka mig att placera belysning i trädgården eller belysa fasaden med släpljus som så många nybyggda villor gör idag.
Interiört gör vi ett större stilbrott när det kommer till belysningen. Dock håller vi de flesta ljuskällorna diskreta och låter andra detaljer träda fram mer.

Belysning Armatur
Denna typ av ”lykta” sitter vid vår ytterdörr.

Från en arkitekt till en annan…

 

2 Comments

 1. MrsUniversum maj 2, 2016 at 22:34

  Mmm, jättebra aspekter på ljus! Du får med det viktiga om skillnaden stad kontra land. Och fasadbelysningars vara eller inte vara. Tack för det här inlägget!

  Svara
  1. Nina maj 3, 2016 at 20:40

   Tack själv för en intressant frågeställning!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.