Ganska ofta hamnar vi i stressiga situationer i vårt yrke. Korta deadlines och snabba beslut för att komma vidare i processen är vardag. Snäva tidsplaner är vi också vana vid. Samtidigt är det mycket väntan. Väntan på att beställare ska ta beslut, väntan på bygglov och framförallt väntan på att se slutresultatet.

Igår var det en artikel i Smålandsposten (lokaltidningen) om ett av våra projekt. Nu har de börjat bearbeta marken och i höst startar byggnationen av tre flerbostadshus som vi har ritat. Inflyttning är beräknad till nästa år.

(Illustration: Anders Bergön ©)

För oss startade projektet senhösten 2013. Vi fick en förfrågan om att delta i ett parallellt uppdrag* tillsammans med några andra arkitektkontor i stan. Uppgiften var att gestalta ett större bostadsområde i anslutning till en av stadens sjöar. I december presenterade vi vårt förslag och en tid efter fick vi besked om  att bostadsbolaget hade valt att gå vidare med i huvudsak vårt förslag.

Jätteroligt! Men det skulle dröja flera år innan vi fick fortsätta rita. Förra året fick vi till slut uppdraget att rita vidare på en del av området, närmare bestämt de tre hus som snart ska börja byggas.

Så med projektstart 2013 och inflyttning 2018 så känns vårt yrke väldigt långsamt. När processen är igång och vi ritar som mest känns vårt yrke istället väldigt stressigt. Det är lite det som är charmen med vårt yrke – skiftningarna.

Mer om husen kan ni läsa på vår hemsida.

*Parallellt uppdrag är en typ av tävlingsform för arkitekter där alla inblandade får betalt för sin insats. Ett eller flera kontor väljs sedan ut för att fortsätta arbeta med projektet.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.