Aktivitetsbaserade kontor

IMG_1729  IMG_1731
(Vilken blir din arbetsplats för dagen?)

Det senaste året har det pratats mycket om de ”nya” aktivitetsbaserade kontoren.

Kontoren där man inte har någon bestämd plats. Inget skrivbord att smycka med ett foto på familjen. Ingen fast punkt där man landar 08.00 och lämnar 17.00.

Vi har gått från cellkontor till kontorslandskap, från kontorslandskap till flexkontor (kontorslandskap utan fasta platser) och nu från flexkontoret till det aktivitetsbaserade kontoret.

Vad innebär då ett aktivitetsbaserat kontor?

Jo, till skillnad från flexkontoret, där arbetsplatserna fortfarande bestod av skrivbord i olika formationer, är det aktivitetsbaserade kontoret tänkt att erbjuda olika typer av miljöer och arbetsplatser för att främja fler typer av arbetsuppgifter.

Det aktivitetsbaserade ”tänket” har vi ju med oss redan från barnsben. Från hemmet inte minst, där vi självklart byter rum och position utifrån vilken aktivitet vi sysslar med. Men också förskolan och i viss mån skolan fungerar ju på det sättet.

Kanske finns det en soffgrupp som kan användas när man i grupp ska ”brainstorma” kring nya arbetsuppgifter. Fåtöljer i helt tysta rum, anpassade till inläsning och koncentration. Skrivbord för datorarbete, rum för videokonferenser, ståbord för att snabbt stämma av mail och kalender etc. Man väljer själv utifrån humör och uppgift.

Att man mår bättre, och kanske till och med arbetar effektivare, när man får miljöombyte är inget nytt. Att man också kan minska yta och spara in pengar på hyra och energikostnader är ännu en faktor till att fler och fler hakar på trenden.

Men det krävs eftertanke innan man helt släpper sin gamla struktur. Det finns dem som kommer att tycka att det är obehagligt när deras fasta punkt tas ifrån dem. Precis som det finns människor som protesterar vilt när deras stängda kontor försvinner och de tvingas sitta i ett landskap där det inte bara finns risk att andra hör dig när du pratar i telefon utan du behöver också hantera ett mycket större informationsflöde i både tal och aktivitet i din närmaste omgivning.

Jag tror på ett aktivitetsbaserat arbetssätt, men jag tror också att det måste införas med försiktighet och i flera steg. Därför tror jag att de som är öppna för förändring, och som klarar av och trivs med att växla arbetsstation, ska ges den möjligheten. Samtidigt som de personer som behöver vänja sig vid denna förändring åtminstone ska känna att det finns en yta/rum där de alltid har en plats. Det aktivitetsbaserade kontoret får inte heller ses som ett generellt kontor utan det måste anpassas till och utföras på olika sätt beroende på verksamhet.

En av alla utmaningar jag har på bordet just nu.

 

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. Kerstin november 9, 2014 at 09:28

  Åh, vad kul! Vi hade typ det på mitt förra jobb, fast mer flexkontor men baserat på aktiviteter typ. Jag gillade det mycket, samla papper på hög och pynta arbetsplatsen är inget för mig. Önskar att min nya arbetsgivare hade tänkt mer på det. Hade nog gjort det möjligt att få in fler på mindre yta, och ökat gemenskapen mellan kollegor… Lycka till, låter spännande! :-)

  Svara
  1. Nina Sandahl november 9, 2014 at 22:25

   Kul! Blir ju vanligare och vanligare nu.
   Hoppas du trivs på nya arbetsplatsen!
   Kram Nina

   Svara
 2. Pingback: 2014 | Min klockaregård

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.