God kväll i stugorna!

I morgon är det lilljulafton. Att koka skinka och klä granen är obligatoriskt för mig dagen innan julafton. Lite efter planeringen är vi allt eftersom granen ännu inte har lämnat skogen. Men det ska nog hinnas med det också.

Julmat

I går gjorde jag apelsinsill och idag har jag stekt prinskorvar. Skinkan kokas i morgon och sen lite sallad och omelett på julafton. Sen är min del till julbordet färdig…

För er som vill testa apelsinsillen så gjorde jag så här:

img_7261

Lag:

Saft från en apelsin
1 dl vatten
1 dl ättiksprit 12%
1 dl socker
0,5 dl flytande honung

Låt koka upp så att sockret löses upp

Fyll en ren burk med:

420g inläggningssill
1 rödlök (tunt skivad)
1 apelsin (i bitar)
10 st kryddpepparkorn
5 st nejlikor
1 st lagerblad

Häll på lagen och låt stå minst ett dygn. Ta gärna lite extra apelsin för en ännu tydligare smak.

Julgodis

I kväll har jag gjort Rocky Road för första gången. Superenkelt att bara smälta choklad och hälla i det godis (och nötter) man tycker är gott. Tidigare har jag gjort apelsinkrokantsfudge och kolasnittar med saffran. Om jag inte får ett infall i morrn så har jag nog bakat klart nu.

Är ni färdiga med era förberedelser inför julafton?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.