Jag har tidigare skrivit om ett av mina jobbuppdrag – passivhuset Villa Circuitus. Intresset har varit stort och därför skriver jag nu några inlägg med lite mer ingående information. I förra inlägget skrev jag om vad ett passivhus är. Idag tänkte jag berätta lite mer om husets form.

Ett runt hus

Det är inte varje dag man får i uppdrag att rita ett runt hus, men denna gång var formen en förutsättning redan vid beställningen. Förutom att bjuda på ett spännande formspråk så bidrar formen till att uppnå passivhuskraven.

Villa Circuitus är egentligen en enplansvilla, men eftersom den har en vinterträdgård på taket ser den ut att vara i två plan utifrån.

(Foto hämtat från www.circuitus.se)
(Foto hämtat från www.circuitus.se)

(Klicka på bilderna för att se dem i större version.)

Upplägg och zoner

I sitt upplägg skiljer sig inte denna villa så mycket från andra moderna villor. Den har en zonindelning med en privatare sovrumsdel, en publikare del för umgänge samt en semiprivat del med entré, förråd, arbetsrum och wc/dusch.

Ni som har läst tidigare inlägg vet att tekniken har en central roll i ett passivhus. Och i detta projekt har teknikrummet även fått en central plats. Att placera utrymmet i mitten är inte bara symboliskt utan det bidrar också till att installationslängderna kortas, något som är positivt i ett passivhus.

(Klicka på bilderna för att se dem i större version.)

Väderstreck

Det är inte heller en slump att umgängesdelarna hamnar i söder. Det är i söder solinstrålningen kan tas tillvara och det är här det finns möjlighet att göra värmevinster. Därför är det optimalt med större fönsterytor i söder. Större fönsterytor passar också bra i denna typ av rum medan det är lättare att minska ner glasytorna i sovrum och badrum. Vi hade här turen att jobba med en tomt som ligger precis rätt i förhållande till väderstrecken, och vi fick möjlighet att jobba med upplevelsen av den spännande utsikten som finns på tomten, från de mer publika bostadsdelarna.

Stora fönster placeras med fördel i söder där solinstrålningen kan tas tillvara. I norr har vi mindre fönster. I öster och väster där solen står lågt morgon och kväll måste vi ha solavskärmning för att inte få ett överskott av solvärme.IMG_3930

Vilka utmaningar möttes jag av som arkitekt i och med den runda formen?

Ja, siktlinjer och rumssamband fungerar likadant i detta hus som i ett rektangulärt. Nästan så att det var lättare att hitta ett bra flöde i den runda formen. Rumsligheter däremot har varit en utmaning beroende på att detta är det första runda hus jag gör och därför inte har den erfarenhetsbank som jag har av upplevelser av rum i andra hus. Det var helt enkelt svårt att föreställa sig känslan av att vistas i rummen.

Möblerbarheten var helt klart den största utmaningen. Att placera ett kök längs en rundad vägg är ett exempel. Att måtten för tillgänglighet och användbarhet ska fungera även i rum som har formen av en tårtbit är ett annat. Men jag tycker att vi har lyckats väldigt bra i Villa Circuitus.

Kök
Kök
1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.