På jobbet – Råås Förskola

Studiebesök

Förra veckan åkte hela kontoret på studieresa. En heldag med studiebesök och workshop följdes upp med middag och övernattning. Det är viktigt med ”påfyllning” i vårt yrke och det har vi varit lite dåliga på fram tills nu.

Vårt primära besöksmål var Råås Förskola, ritad av den danska arkitekten Dorte Mandrup.

Byggnaden som ligger precis vid havet är ett tillägg till en befintlig skola. Den har ett starkt formspråk och en fin materialbehandling.

 

Från början var det arkitektens intention att allmänheten skulle gå på taket – som en del av strandpromenaden i Råå. Men eftersom förskolan behöver sin inhägnad så gick det inte att fullfölja idéen. Tyvärr har även tillägg som stålstaket/räcken tillkommit av säkerhetsskäl.

 

Skolan som byggnaden ansluter till är en klassisk byggnad så förskolan bryter av helt med sitt formspråk. Utifrån är byggnaden fantastiskt fin tycker jag.

 

På insidan möts man först av en groventré med plats för ytterskor, innan man kommer in på själva avdelningarna. Inredningen är genomgående i trä och ett grönt golv binder samman alla rum på de fyra avdelningarna.

 

Innanför groventrén finns en vink-koja. En viktig funktion på en förskola – att kunna vinka hejdå. Arkitekten hade en tanke med att utnyttja alla väggar till förvaring. Skåpen på ena sidan blev till hyllor på andra sidan. Mycket av väggarna var också glasytor och tittskåp för genomsikt mellan avdelningarna. Intrycket var ganska rörigt om jag ska vara ärlig. Och det var också det som pedagoger och rektor vittnade om. De hade på olika sätt försökt sluta till och täcka för glasytor och den öppna förvaringen för ett lugnare intryck, men tyvärr inte lyckats så bra.

 

Även i planlösningen så fanns det saker som inte kändes helt genomtänkta. Om det beror på en svag beställning, danska standarder eller något annat är svårt att säga. Känns dock väldigt synd att med en så hög ambition på beställning (det har verkligen satsats på en kommunal byggnad för barn – det händer inte ofta) och en så fin byggnad misslyckas med uppgiften att synka form och funktion.

Ljuset i byggnaden varierade mellan de olika rummen. På varje avdelning fanns ett rum med takfönster där ljuset flödade in, medan andra rum var lite mörkare. Antagligen en planerad skillnad. Som komplement till dagsljuset fanns de här ”ljuskronorna” av kontorslampor.

För de avdelningar som vette mot havet var utsikten magisk. Att de små barnen sov i vagnar ute, vind- och väderskyddat, till ljudet av havets vågor, var ytterligare en kvalité unik för platsen.

Så här skriver Tyréns, som har konstruerat förskolan:

”Speciell form kräver lyhördhet och kreativitet,

Tyréns har konstruerat den nya förskolebyggnaden i Råå som med sin speciella form krävt lyhördhet och kreativitet för att omsätta arkitektens tankar om byggnadens uttryck. Byggnadens arkitektoniska gestaltning satte konstruktören på hårda prov vid den geometriska presentationen.
Byggnaden uppfördes i ett strandnära läge. Det ställde krav på lägsta golvnivå med hänsyn tagen till högvatten. Höjden på byggnaden var låst enligt detaljplan, vilket gav en utmaning rörande rumshöjd med integrerad stomme och ventilation. Det krävdes lyhördhet och kreativitet för att omsätta arkitektens tankar om byggnadens uttryck.”

Förskolan vann Träpriset 2016 med motiveringen:

”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck. Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Det är en kategori byggnader som inte alltid ägnas störst omsorg och ambition. Byggnadens volym formar de inre rummen till nya världar att upptäcka och ger utblickar mot hav och land samtidigt som den yttre gestalten formar sig till landskap och ett alldeles eget och kongenialt tillägg till den existerande bebyggelsen i fiskeläget. Materialhanteringen och detaljeringen är noggrant genomförd och bjuder på en ny väg att utforma klimatskyddet liksom en rikt formad interiör som svarar mot funktionella behov och inbjuder till beröring och upplevelser. Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”
Träprisjuryn bestod av Anders Svensson, arkitekt, Karolina Keyzer, arkitekt, Carmen Izquierdo, arkitekt, Rahel Belatchew Lerdell, arkitekt och Tomas Alsmarker, civilingenjör. De hade ett digert arbete att utse en vinnare bland de 139 inskickade förslagen. Av de tio nominerade utsåg slutligen en enig jury vinnaren Råå förskola.”

Byggherre: Helsingborgs Stad genom Maria Jonason
Ansvarig arkitekt: Dorte Mandrup arkitekter, landskapsarkitekt Marklaget
Byggnadsentreprenör: PEAB
Konstruktör: Tyréns
Byggår: 2013

0

2 Kommentarer

  • Jennifer september 15, 2017 at 23:09

    Den förskolan är så fin 😊

    Reply
    • Nina september 16, 2017 at 13:24

      Ja, speciellt utvändigt är den jättefin 😊

      Reply

Lämna gärna en kommentar!