lösvirke

Illustrationen visar ett ombyggnadsprojekt som jag har ritat. © Sajt Arkitektstudio ab

Detta är del fem i min bloggserie Att bygga ett hus.
De första fyra delarna kan du hitta HÄR.

Idag handlar inlägget om de metoder som finns för att få sitt hus uppfört.
Något förenklat finns egentligen bara två vägar att gå. Det ena är att låta ett företag bygga huset i moduler på fabrik. Det andra är att bygga huset i lösvirke, bräda för bräda, på plats. Antingen själv, eller med hjälp av en entreprenör.

Modulbygge

Flera av de populäraste ”kataloghusen”  uppförs med den första metoden – modulbygge. Huset projekteras (ritas i detalj) för att byggas i lagom stora moduler på fabrik. Därefter transporteras modulerna till byggplatsen där de monteras av en entreprenör.

Hur dessa steg utförs är av största vikt för att slutresultatet ska bli bra. Därför är det väl värt att ifrågasätta företagets metoder och konstruktioner innan man köper hela konceptet.

Hur utformas skarvarna mellan de olika modulerna? Hur påverkar modulkonstruktionen möjligheten att förändra huset med tiden? Hur väderskyddade är modulerna när de monteras på plats? De här husen marknadsförs ofta med slogans som ”vädersäkert byggda”. Dock ska man veta att oavsett om modulerna är byggda under tak så ska de ju någon gång monteras utomhus.

Lösvirke

Ett lösvirkeshus byggs på plats, bräda för bräda. Som jag ser det är fördelarna med detta många. Huset har inga skarvar. Det kan därför byggas på ett sådant sätt att det är lätt att förändra det över tid.

Processen ser också annorlunda ut. Här behöver inte varje detalj fastställas in i minsta detalj innan bygget påbörjas utan när stommen står på plats kan man röra sig i huset, känna efter hur det känns, och därefter göra förändringar, utan att det behöver kosta många kronor. Utformningen behöver inte heller styras av transportmöjligheter.

Att bygga ett hus i lösvirke är dessutom ett fuktsäkert sätt att bygga om det utförs rätt. Då kan stommen resas, och husets utsida göras färdigt medan all fukt torkas ut ur plattan, innan insidan påbörjas. I ett lösvirkeshus kan du också som beställare följa precis hur ditt hus byggs upp, materialskikt för materialskikt.

Kvalité

Båda metoderna ovan har sina för- och nackdelar och de finns i flera prisklasser.
Ledordet vid val av konstruktionsmetod och entreprenör måste ändå vara kvalité. Stirra inte er blinda på prislappen (även om den är viktig så klart) utan fokusera på att sätta er in i hur ert hus kommer att byggas upp. Vad är det för grund, vad finns i väggarna och hur kommer ert tak konstrueras?

Det är bättre att tumma på ytskikten än på stommen även om det oftast är lättare (och roligare) att prata om val av klinker och köksleverantör än om olika typer av isolering. De senare går dock lättare att byta ut än om det visar sig att de konstruktiva delarna inte håller måttet.

 

1 Comment

  1. Pingback: Att bygga ett hus #7 – Upphandling och avtal | Min klockaregård

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.